Érdemes a lepukkant garzonlakást dizájnosan felújítani?
2017. október 25. írta: ingatlanos blogger

Érdemes a lepukkant garzonlakást dizájnosan felújítani?

Ha külföldieknek adjuk ki, akkor mindenképp. Hogyan lehet maximalizálni a hasznot? Érdemes kiadásra szánt lakásunkat kipofozni? Netán a régiek helyett új bútorokat, háztartási gépeket beszerezni? Több lesz így az esélyünk, hogy meghódítsuk és megtartsuk a külföldi lakásbérlőket?  Már mondjuk is!

apartment_cover.jpg

Magasabb ár, magasabb elvárások

 

Ha kifejezetten külföldiek számára szeretnénk kiadni ingatlanunkat, fontos figyelni arra, hogy egy külföldi általában nem üres lakást keres. Pavelka Zsolt, a Tower Ingatlan bérbeadási vezetője úgy véli, hogy a jelentős árnövekedés következtében a bérleti piacon az elvárások is magasabbak lettek:

"Ami az elmúlt 2-3 év fontos változása, hogy az ingatlanpiac fellendülésének köszönhetően nagyon sok lakást felújítottak, újra bútoroztak. Ezáltal a piacon jelentős lakásminőség-javulás figyelhető meg, amit egyre inkább elvárnak az érdeklődők. Míg korábban jobban kompromisszum készek voltak, manapság elvárnak egy bizonyos színvonalat."

Szikora Márton, az Eurocenter Ingatlaniroda igazgatója a HVG.hu-n úgy nyilatkozott, hogy a külföldiek szívesen jönnek hazánkba, nemcsak bérlőként, hanem később vásárlóként, befektetőként is:

„Sok külföldi munkavállaló először a felső kategóriás kiadó luxus ingatlanok közül választ Budapesten, majd beleszeret a városba, és befektetési célból vesz egyet. Érdekes, hogy többen Budapestre helyezik a bázisukat az olcsó árak, a könnyű közlekedés és a nagyobb biztonságérzet miatt."

A magyar diákok mellett a külföldieknek is lakhatást kellene biztosítani az egyetemeknek diákokra. Országszerte valamennyi egyetemet figyelembe véve tízezres nagyságrendű a magyar intézményekben tanuló külföldi hallgatók száma.  A külföldi diákok stabil és fizetőképes vendégkört biztosítanak az őszi és tavaszi tanítási hónapokban, ráadásul az idegenforgalmi csúcsidőszakokban - a téli ünnepek idején és nyáron is - hasznosítható az ingatlan, amikor az itt tanulók hazamennek. A 24.hu egy cikke szerint a külföldi és a magyar diákok elvárásai között nincs nagy különbség: a legtöbben a belvárosba, az V., a VI. és a VII. kerületbe vágynak. Nagy különbség mutatkozik  az ösztöndíjjal és a saját finanszírozással a fővárosba érkezők között. Előbbiek túlnyomó többsége Erasmus-ösztöndíjjal tanul, ők általában 5 hónapra keresnek lakás, épp olyan feltételekkel, mint bármelyik magyar hallgató. Nagyobb mozgástérrel rendelkeznek azok, akik hosszabb időre, akár évekre terveznek. A nem támogatott programok keretében, általában a skandináv országokból érkező hallgatók 20-30 százalékkal drágább lakásokat is ki tudnak fizetni. A külföldi érdeklődők jelentős hányadát ők teszik ki.

A külföldi felső vezetőknél a munkahely közelsége a meghatározó, így akár a pesti oldalon lévő igényes ingatlanok, de a XIII. kerület újépítésű házai is szóba jönnek. Akik gyerekekkel érkeznek, a budai külső kerületekben, a nemzetközi iskolák környékén keresgélnek. 

 Azonban a  legjobb albérlet még rendeltetésszerű használat mellett is pár év alatt elvesztheti eredeti fényét, ami egy idő után már a bérleti díj  mértékére is kihatással lehet. Időnként érdemes a befolyt bérleti díjakból visszainvesztálni az ingatlanba, főleg ha igényesek a bérlők. Nézzük meg hogyan:

1. Fessem újra? Ha igen, ilyen színűre?


Lehet, hogy a bérlőnk nem amortizálta le a festést, csak pár foltot ejtett helyenként, ez mégis összhatásban már inkább a használt lakás érzését keltheti a potenciális vevőben. Egy frissen festett lakás mindig újszerűen hat és nagyot nyomhat a latba, ha a bérlő jelöltünk több lehetőségből válogat. Előző posztunkban beszámoltunk a vakondszürke árnyalat térhódításáról, amit meg is választották a 2017-es év színének. Sokan az új bézsként emlegetik, mivel hasonlóan letisztult, klasszikus, időtlen hatást érhetünk el vele. A szakemberek szerint használata esetén arra érdemes figyelni, hogy ne zsúfoljuk vele túl a teret, a bútoroknál és kiegészítőknél ügyeljünk az egységességre. Lucas Hall, a www.landlordology.com szerzője is lebeszéli a bérbeadókat a fehér falszínről, helyette inkább natúr színeket ajánl. A nagy angol regényíró Charles Dickens ükunokájának, Catherine Dickensnek nevét viselő oldalon is több bézses árnyalatú falat találtunk a kiadó lakások képei között:

Képek forrása: Catherine Dickens Properties

 

2. Javítsam vagy kicseréljem?


Érdemes ellenőrizni a bútorok és berendezések állapotát, élettartamát. Egy régi szőnyeg esetén legtöbbször csodát tesz, ha elvisszük a tisztítóba, vannak azonban olyan tárgyak, amelyektől meg kell szabadulni - legtöbbször a fürdőszobában vagy a konyhában. Mérlegelni kell a régi háztartási gépek cseréjét is. Ha új berendezést vásárolunk, vagy az egyik készülékünk cserére szorul, mindenképpen kisebb fogyasztású, energiatakarékos legyen az új gép! A korszerű berendezések, például a legújabb tűzhelyek, mosógépek, hűtőszekrények lehet, hogy drágábbak, de 20-50%-kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint a régi típusúak. Ezzel az érdeklődők is tisztában vannak.

Képek forrása: Budapest Luxury Apartments

 

3. Lényeg a konyha és a fürdőszoba!


Ha a következő 5-10 évben is hatékonyan szeretnénk lakásunkat kiadni, nem szabad elfeledkezni erről a két helyiségről sem. Egyes ingatlanszakértők - például a HGTV - szerint egy modern konyha és fürdőszoba akár 60-120 %-os nyereséget is hozhat, mivel a kiadási árat is megnövelhetik ezek az átalakítások. Azonban ne essünk túlzásokba itt sem: a cél egy kulturált, időszerű konyha, nem szükséges a legmenőbb high-tech, deluxe-konyhát beszereznünk.

A Tower Assistance oldalán találtunk néhány telitalálatos ilyen-volt ilyen lett konyha- és fürdőszobabelsőt mutató képet

4. Mit kezdjek az elhasznált, lelakott bútorokkal?


Hasonló a helyzet a bútorokkal, függönyökkel és a lakás arculatát jelentősen befolyásoló berendezési tárgyakkal. Ha karcos, kopott a dohányzóasztal, és nem tudjuk rendbe hozni, akkor inkább vegyünk egy újat. Egy-egy bútor cseréje a bérlőváltáskor nem olyan megterhelő költség és hozzájárul a rendezett összképhez. Szociális otthonok vagy iskolák, kollégiumok, karitatív szervezetek lehet, hogy a számunkra feleslegessé vált bútorokat, használati tárgyakat hasznosítani tudják, ezért érdemes felvenni velük a kapcsolatot. A Humusz Szövetség oldalán az adományozó helyekről találunk egy hasznos listát is.

 carpet-1054566_1920.jpgKép forrása: pixabay.com

5. A titok a részletekben rejlik!


Lehet, hogy a dekoráció apróságnak tűnik, mégis sokat jelent a lakás összhatása és dekorációja. Az otthonosság érzése minden megtekintéskor rendkívül jó pontnak számít. Ha szép függönyök vannak az ablakokon, képek a falakon és néhány kisebb dekoráció máris nagyobb hatást gyakorol az ingatlan a jövendőbeli bérlőnkre, mint az üresen tátongó tér. A dekorációs elemek kiválasztásakor természetesen érdemes az összhatásra figyelni, hogy harmonikus legyen az összkép és ne a rendezetlenség érzése uralkodjon el a lakásba érkezőkön.

Az eurocenter.hu oldalon bukkantunk ezekre a finom ízléssel megválasztott dekorációkra egy 130 nm-es V. kerületi lakásbelsőben, amit 2700 euróért lehet kivenni.

Fontos, hogy visszafogjuk magunkat, főként akkor, ha egy-egy stílust vagy színt kifejezetten előnyben részesítünk. A potenciális bérlőnek bár a lakásunkra van szüksége, de nem feltétlenül a mi ízlésünkre. A kevesebb tehát ebben az esetben is több!

„Bérbeadóként, tulajdonosként az a feladatunk, hogy olyan teret alakítsunk ki, amelyet egy idegen számára is saját otthon lehet. A konyhában általában nem foghatunk mellé egy középbarna, tölgyszínű fedőlappal vagy sötétszürke munkalappal”- tanácsolja Vicki Wusche – „ingatlansellőként” ismert blogger, a thepropertymermaid.com szakértője. 

 

Tetszett írásunk? Látogass vissza újra, ne maradj le egy új hírről sem!

1. kép forrása: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9112956863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.28. 12:29:01

A címben feltett kérdés és az első mondatban megadott válasz látlelet a magyar néplélekről. Fenn az ernyő nincsen kas. Magunkkal szemben igénytelenek vagyunk, de kifele mutassunk egészen mást. Felújíthatunk egy lakást, ha hasznot remélünk tőle, de csak akkor. Magunkkal szemben nem érdemes igényeket támasztani, mert minek. Erős és büszkék vagyunk, igaz itthon van egy orbánunk.
süti beállítások módosítása